Back

Yatay Geçiş

YURTDIŞINDAKİ ÜNİVERSİTELERDE DENKLİK VE YATAY GEÇİŞ

Yurtdışında üniversite okumak, birçok gencin hayallerini süslemektedir. Farklı kültürleri keşfetmek, başka bir ülkenin eğitimini almak, kariyerinde farklılık yaratmak isteyen herkesin hedefleri arasında yurtdışında eğitim almak vardır. Fakat bu hayalleri kurarken ve hedeflerimize adım atarken aklımıza takılan iki temel sorun vardır. Bunlardan birincisi Türkiye de denkliğinin olup olmadığı bir diğeri ise Türkiye’ye yatay geçiş yapabilir miyim?

Yurtdışında eğitimi tamamladıktan sonra Türkiye’de denklik alabilecek miyim? Yani o diploma ile döndüğümde Türkiye’de özel ya da devlet kurumlarında çalışabilecek miyim?
YÖK kurumunun üniversiteyi tanıması ve denklik vermesi arasında fark vardır. Bu farklar ise kısaca şöyle açıklayabiliriz. YÖK kurumunun yurtdışında bir üniversiteyi tanıyor olması, Üniversitenin eğitim sistemi kabul edip varlığını kabul ettiğini ve oradan mezun olmanız halinde denklik başvurusu yapabileceğinizi göstermektedir. Tanınırlığı bulunmayan bir üniversitede eğitim almış olursanız AYT, TYT sınavlarından başarı sıralamasına girmiş olsanız dahi denklik işlemine başvuru yapamazsınız ve diplomanızın Türkiye’de özel sektörler dışında bir geçerliliği olmamaktadır. Sizler için okulun tanınırlığı ve denkliğinin olması önemli kriterler arasında yer almalıdır. Okulun tanınırlığının yanı sıra direkt denklik işlemlerinin kapısını sizlere aralayan YÖK kurumunun ilk 1000 kararı da işlerinizi kolaylaştırmaktadır. Dünya sıralamasında ilk 1000 içerisinde yer alan üniversitelerde eğitim almanız durumunda sınav, sıralama ve puan şartı olmadan direkt denklik alabilmektesiniz.

Yurtdışında Üniversite Eğitimi Alırken Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş yapabilir miyim?
Yatay geçiş yapabilmek için YÖK’ün ve geçiş yapmak istediğiniz üniversitenin belirlemiş olduğu kriterler doğrultusunda geçiş yapmanız mümkündür. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse
1-) Dünya sıralamasında ilk 500 üniversite sıralamasında yer alan üniversitelerinde okuyor iseniz Türkiye’ye yatay geçiş imkânınız vardır.
2-) Bir diğer geçiş imkânı ise ÖSYS / YKS sınavlarından almış olduğunuz başarı puanı ve şartları yerine getirerek geçiş imkânı sağlamaktadır.
3-) T.C. vatandaşı olup ortaöğretimi yurtdışında okumuş öğrencilerde Türkiye’ye sınav, sıralama ve puan şartı olmadan yatay geçiş yapabilirler.

Yatay geçiş şartlarından kısaca bahsettik fakat bu haklara sahip olmanız kesin olarak yatay geçiş yapabileceğiniz anlamına gelmemektedir. Kurumların da yatay geçişe öğrenci kabul etmesi için gerekli bazı kuralları vardır bunları da sağlıyor olmanız önemli rol oynamaktadır. Bazı üniversiteler sadece 1. Sınıfı bitirmiş olmanızı yeterli bulurken bazı üniversiteler ise sınıf şartının yanı sıra not ortalamasına bakar bazıları ise gitmiş olduğunuz ülkenin giriş çıkışına bazı kurumlar ise kontenjan açmaz ve geçişe öğrenci almaz.

Sizlerde yurtdışında okuyor iseniz veya yurtdışında eğitiminiz esnasında Türkiye’ye yatay geçiş düşünüyorsanız fakat aklınızda baş edemediğiniz sorular varsa bizim ile irtibata geçip sorularınıza net cevaplar bulup sizlere yardımcı olabiliriz…

Yatay geçiş yapmış öğrencilerimizin belgelerini de sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyarız. “HERKES SÖYLER YELS YAPAR”